Skonto Platform – Hogyan működik a gyakorlatban?
2021
.
11
.
21
.
Csák János, CFA, FRM
A Skonto Platformmal azért dolgozunk, hogy a beszállítói láncokon belül oda jusson a pénz, ahol a legnagyobb szükség van rá – és közben minden fél jól járjon.

Korábbi cikkünkben részletesen bemutattuk a skontó jelentését és használatát, és kifejtettük, hogy a miért érdemes ezt alkalmazniuk a cégeknek egymás között.

A skontózás gyakorlati alkalmazása azonban sajnos nem kézenfekvő feladat. Egy cég, aki gyorsított fizetést szeretne ajánlani a szállítójának vagy igényelni vevőjétől, több akadályba ütközhet.

A Skonto Platformmal lebontjuk ezeket az akadályokat. Az oldalon csak pár kattintással megállapodhatnak a cégek, a szükséges adminisztrációt pedig a Platform elvégzi a cégek helyett.

Hogyan működik a Skonto Platform?

A Platform egy digitális felület, amely lehetővé teszi, hogy egymással üzleti kapcsolatban lévő cégek egyszerűen, gyorsan és átláthatóan skontózzák egymás közötti számláikat.

Miért érdemes egy cégnek a Skonto Platformot használnia?

A Platform egyszerre hasznos a vevő és szállító cégeknek.

A vevő cégek a Skonto Platform segítségével hasznosítani tudják a számlájukon lévő pénzt, anélkül, hogy ezzel többletkockázatot vállalnának. Ha egy gazdasági vagy pénzügyi igazgató szeretné rövid távon befektetni a cég pénzét, elég siralmas kilátásokkal kell szembenéznie. A reálkamatok alacsonyak, sőt, jó, ha sikerül infláció feletti hozamot elérni.

Erre kínál megoldást a Skonto Platform. A Platform gazdasági előnyeit két szemüvegen keresztül lehet nézni.

Egyrészt a cégek szállítói tartozásaik gyorsabb kifizetésével csökkenthetik költségeiket.

Más szemszögből nézve pedig a vállalat pénzét bankbetétek helyett szállítói tartozások fizetésébe „fektetve” akár 0,5-3,0%-os „hozamhoz” is juthat a cég – számlánként. Mivel egy számla határideje jellemzően 30-60 nap körül alakul, így a vevő skontózással többször is meg tudja forgatni a pénzét, és éves szinten kiemelkedő (15-50%) hozamot tud elérni.

Ez ráadásul nem jár (többlet)kockázattal, hiszen a vevő egy már leszállított termékért vagy már elvégzett szolgáltatásért fizet. Mindössze a fizetési határidő változik.

A szállító oldaláról szintén előnyös a gyorsított kifizetés elfogadása. A szállító-vevői kapcsolatok gyakran aszimmetrikusak: kisebb cégek szállítanak be nagyvállalatoknak. A kisebb cégek pedig gyakrabban szembesülnek likviditási gondokkal, és gyakrabban tapasztalják, hogy nincs elegendő forrásuk a fejlődéshez. A skontóval viszont a szállító cég gyorsabban jut a pénzéhez, így a korábban megkapott összeget a saját cégére tudja fordítani, ahelyett, hogy a kifizetésre várna.

A skontó különlegessége, hogy nem számít finanszírozásnak, hiszen mindössze arról van szó, hogy a vevő gyorsabban fizet, mint eredetileg vállalta. Azaz nem befolyásolja a cég hitel- és finanszírozási kérelmeit, nem jelenik meg a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR).

Miért jobb a Skonto Platform a hagyományos módszernél?

"Miért a Skonto Platformot, és ne a hagyományos módszert alkalmazzam?" - teheti fel a kérdést egy cég gazdasági igazgatója.

Itt jönnek képbe a hagyományos folyamat adminisztrációs követelményei, rugalmatlansága és átláthatatlansága. Ezeket szünteti meg a Skonto Platform:

1. Egyszerű adminisztráció.

A hagyományos skontó megállapodásokat szerződésben vagy egyedi megállapodásokban szokták rögzíteni. Ez azt jelenti, hogy ha egy cég egy szállítójával való szerződését skontót szabályozó passzusokkal akarja kiegészíteni, akkor egy új tárgyalási és szerződési folyamat kezdődik. Ez még egy szállító esetében is időigényes és terhes feladat, több száz, vagy akár több ezer szállító esetében pedig gyakorlatilag lehetetlen küldetés.

A megállapodáson túl az egyes korábbi fizetéseket is dokumentálni kell. A Platform az ehhez szükséges számviteli bizonylatokat automatikusan létrehozza, és egyszersmind a vállalatirányítási rendszerben történő módosításokat is rögzíti.

2. Rugalmasság.

A hagyományos skontó megállapodások rendkívül rugalmatlanok. Általában egy vagy legfeljebb két lehetséges alternatív kifizetési határidőt határoznak meg, a hozzájuk tartozó diszkontokkal.

Például 30 napos eredeti fizetési határidő helyett 10 napon belüli fizetéssel 1% diszkontra jogosult a vevő. Ez alapján, ha 1 napon belül fizet a vevő akkor is csak 1% jár, a 11. napon pedig ugyanannyit kell fizetnie, mintha a 30. napon fizetne.

Ennek köszönhetően a cégek jellemzően az utolsó napon fizetnek, ami a szállító esetében hosszabb várakozást, a vevő esetében pedig elmaradt kedvezményt jelenthet. A Skonto Platformon ezzel szemben rugalmasan, ad-hoc módon, akár egy számla szinten meghatározott, egyedi diszkontot lehet ajánlani, a lejárat előtt akármikor.

3. Átláthatóság.

A hagyományos skontó esetében nem világosan átlátható, hogy melyik szerződés esetében érdemes inkább gyorsított kifizetést alkalmazni, melyik éri meg jobban anyagilag. Sem a lehetséges opciók, sem az azokból nyerhető összeg nincs egy helyen vezetve.

A Skonto Platformon ezzel szemben egyértelműen mérhetők, összehasonlíthatók a gyorsított kifizetések. A Platform analitikai funkciói segítik a korábbi kifizetések (és az azokkal járó kedvezmények) hasznát nem csak cég, hanem akár szállító, vagy számla szintjén is megérteni.

Milyen cégeknek érdemes alkalmazniuk a Skonto Platformot?

Azoknak a cégeknek érdemes a Skonto Platformot használni, amelyeknek (időszakosan) pénzfeleslegük van, amelyet be akarnak fektetni.

Ha egy cég nagyszámú, kis szállítóval dolgozik, akár ad-hoc módon, akkor a Platform rengeteg időt tud megspórolni a skontózás folyamatában: minimális adminisztrációval, gyorsan létrejöhet a szállítókkal a skontó megállapodás, akár teljesen alkalmi használattal. Nagy és rendszeres szállítók esetében a Skonto Platform rugalmasságot biztosít a cégeknek. Így akár a változó kamatkörnyezetnek, akár az infláció változásainak megfelelően tudják alakítani a kedvezmény mértékét.

Szállító szerepkörben teljesen ingyenes a Platform használata, így egy vállalkozás szabadon regisztrálhat és csak akkor kell foglalkoznia az oldallal, amikor korábbi fizetést akar igényelni, vagy elfogadni.

A Platformmal többet adunk, mint egy hagyományos skontó megállapodás. Az automatikusan létrehozott bizonylatok alapján a könyvelők könnyedén le tudják dokumentálni a gyorsított kifizetéseket és kedvezményeket. A Platform elemzései és kimutatásai pedig segítenek megérteni, hogy milyen hatással volt a vállalkozás életére a skontó használata.

Összefoglaló

A skontó egy hagyományosan alkalmazott pénzügyi megoldás, amely a cégek közötti gyorsított kifizetésekre szolgál. A skontózás mind a vevő, mind a szállító szerepkörben eljáró cégeknek előnyös lehet: előbbiek csökkenthetik költségeiket, míg utóbbiak előbb a pénzükhöz jutnak.

A hagyományos módszernek azonban sok hátránya van. Ezt küszöböli ki a Skonto Platform, amely egy egyszerű, rugalmas és átlátható megoldást kínál. A felületen a cégek könnyedén meg tudnak állapodni egymással, míg a gyorsított fizetésekkel járó adminisztratív dokumentumokat a Platform elkészíti.

Csák János, CFA, FRM
Alapító, CEO
János Londonban és Budapesten szerzett tapasztalatokat pénzügyi és kockázatelemzési területen. Londonban a Prudential plc biztosítócég tervezési és stratégiai kockázatelemzője, Budapesten BlackRock kvantitatív részvényalap termékstratégaként dolgozott és tagja volt az iroda innovációs bizottságának. A Péntech Digitális Faktoring korábbi társalapítója és gazdasági és kockázati igazgatója volt.
Legfrissebb bejegyzések
Iratkozzon fel Blogunkra