Javítsa hitelminősítését skontóval
2022
.
11
.
30
.
Csák János, CFA, FRM
Egyre nehezebb hitelhez jutni, különösen kisebb cégeknek. A nagyvállalatok tudatosan kezelik a pénzügyi mutatóikat. Erről példát vehetnek a KKV-k is és néhány egyszerű módszerrel, pl. skontóval javíthatnak a pénzügyi mutatóikon - és a hitelminősítésükön.

Egy vállalkozás életében előbb-utóbb eljön az a pillanat, amikor a cég tulajdonosa vagy vezetője elgondolkozik, hogy érdemes-e hitelt felvenni.

Ez egy összetett üzleti kérdés. A döntés pénzügyi szempontjai mellett viszont nem elhanyagolható az sem, hogy egyáltalán lehetősége van-e a cégnek hitelhez jutni. 

Nehezebbé vált hitelt felvenni

Az egyre romló gazdasági környezetben az amúgy is óvatos banki kockázatelemzők még szigorúbb kritériumokat támasztanak a hitelfelvevőknek. A Magyar Nemzeti Bank 2022. szeptemberi hitelezési folyamatokról szóló kiadványa szerint

a bankok gyakorlatilag minden területen szigorítottak a hitelezési kritériumaikon, legyen szó kamatfelárról, fedezetről vagy hitelösszegről

Forrás: MNB: https://www.mnb.hu/kiadvanyok/jelentesek/hitelezesi-folyamatok/hitelezesi-folyamatok-2022-szeptember.

Nem mindegy, hogyan zárjuk az évet

A léc tehát magasabbra került, miközben az infláció, magas kamatok és romló kilátások megtépázták a vállalkozások pénzügyi mutatóit. Az év folyamán ezek csak a cégvezetés számára láthatóak, az év lezárásával azonban ezek meglátszanak majd a vállalkozások beszámolóiban is. 

Ideig-óráig el lehet odázni az év lezárását. De ha valaki 2023 folyamán hitelt, hitelbiztosítást vagy bármilyen egyéb, kockázati bevizsgálást igénylő banki vagy biztosítói terméket akar igényelni, annak résen kell lennie. Az év végi beszámolóban lévő számok kihatással lesznek a cég hitelképességére, tehát közvetlenül befolyásolják a vállalkozás pénzügyi egészségét és finanszírozási lehetőségeit.

Hogyan kezelik a pénzügyeiket a nagyvállalatok?

Mit tud tenni ilyenkor egy cégvezető? Érdemes ilyenkor a “nagyok” felé fordulni inspirációért: hogyan gondolkodnak a nagyvállalatok ezekben a kérdésekben. A tőzsdei cégek nemcsak évente, hanem negyedévente szembesülnek ezekkel a problémákkal. Vagyonok tűnnek el egy-egy várakozásnál gyengébben sikerült negyedéves jelentés következtében.

Az egyik fontos terület a működőtőke mutatók kezelése. Ezek azt mutatják be, hogy rövidtávon milyen eszközökkel gazdálkodik a cég (pl. mennyi készlete, mennyi követelése vagy készpénze van), illetve, hogy milyen rövidtávú kötelezettségei (például fizetendő számlái) vannak egy cégnek. Ezek az adatok kiemelt fontosságúak a rövidtávú fizetőképesség megállapításakor - legyen szó nagyvállalatról vagy néhány fős KKV-ról. 

A nagyvállalatok éppen ezért tudatosan kezelik ezeket a pénzügyi mutatókat. Negyedév vége előtt változtathatnak azon, hogy mennyi folyószámlahitel tartozással rendelkeznek, illetve azon, hogy mikor fizetik ki a számláikat.

Ezekkel a módszerekkel jobb likviditási mutatókat tudnak produkálni.

Mit tehet egy kisebb cég?

Egy kisebb vállalkozásnak, bár nem áll rendelkezésére egy hatalmas pénzügyi részleg, szintén lehetősége van kihozni a legtöbbet a pénzügyeiből néhány egyszerű módszerrel. Az egyik ilyen lehetőség a skontó alkalmazása. 

A skontó felszabadítja a kiállított számlákban álló pénzt. Ezzel nem csak az aktuális likviditását javítja a cég. Számviteli szempontból a skontó a követelések sort csökkenti, és a pénzeszközök sort növeli. Ez javít a vállalkozás egyes likviditási, illetve készpénzforgási mutatóin, amik kulcsfontosságúak a hitelek felvételekor, illetve a hitelbiztosítási kockázatelemzési folyamatokban.

Hogyan javítja a skontó a hitelminősítést?

Egy skontó szerződés megkötése és alkalmazása persze nem egyszerű. A Skonto Platformon viszont erre nincs is szükség. A skontó megállapodásokat pár kattintással létre lehet hozni. A nagyvállalatok által alkalmazott működőtőke-menedzsment így a kisebb cégek számára is elérhetővé válik. A cégvezető vagy a pénzügyes pár perc alatt gyakorlatilag minden partnerétől le tudja hívni a kifizetésre váró számláit. Ezzel pedig javítani tudja likviditási és készpénzforgási mutatóit, de a felszabaduló összegből akár meglévő hiteleit is törlesztheti. Ez pedig könnyebbé és olcsóbbá teheti a jövő évi hitelfelvételt, vagy hitelbiztosítási limit kérlemeket. 

Összefoglaló

Összefoglalva, a jelenlegi gazdasági helyzetben nem csak a működés nehezebb, de a banki és (hitel)biztosítási feltételek is szigorodnak. A KKV-knak, bár jellemzően nem áll rendelkezésükre nagy pénzügyes csapat, mégis kezükbe vehetik a sorsukat. A Skonto Platformmal tudatosan tudják alakítani pénzügyi mutatóikat. Ezzel nemcsak plusz likviditást kap a cég, hanem közvetve jobb eséllyel is indul egy későbbi hitelezési folyamatban.

Csák János, CFA, FRM
Alapító, CEO
János Londonban és Budapesten szerzett tapasztalatokat pénzügyi és kockázatelemzési területen. Londonban a Prudential plc biztosítócég tervezési és stratégiai kockázatelemzője, Budapesten BlackRock kvantitatív részvényalap termékstratégaként dolgozott és tagja volt az iroda innovációs bizottságának. A Péntech Digitális Faktoring korábbi társalapítója és gazdasági és kockázati igazgatója volt.
Legfrissebb bejegyzések
Iratkozzon fel Blogunkra