2023 legjobb logisztikai cége
2024
.
02
.
06
.
Skonto Platform
Melyik volt 2023 legjobb logisztikai cége? Kivel szeretnek leginkább együtt dolgozni az alvállalkozók? Kutatásunkból kiderül, melyik az 5 legnépszerűbb vállalat és mik segítik elő a hatékony együttműködést.

Itt vannak az eredmények!

A magyar logisztikai szektor folyamatos fejlődése kulcsfontosságú a gazdaság számára. Ez az ágazat nem csak országon belül köti össze a gazdaság szereplőit, de segít segít a hazai vállalkozások nemzetközi értékláncokba való becsatornázásában is.

A KSH 2022-es adatai szerint a közúti áruszállítás teljesítménye – egy tonna árunak egy kilométerre történő elszállítása – 0,9%-kal magasabb volt az előző évinél, volumene – a szállított áruk tömege – viszont alacsonyabb (–6,9%). Bár ez még a 2022-es tapasztalatokat mutatja, eszerint a két adat szerint a fuvarozó cégek kevesebb árut szállítottak, de hatékonyabban végezték el a szállítási feladatokat. Ugyanakkor a szállított áruk volumenének csökkenése arra utalhat, hogy az ágazatban változások történnek, például változó kereslet vagy más piaci tendenciák miatt kevesebb árut kell szállítani, viszont nagyobb távolságra.

Az ágazat szereplőinek jobb megismerése érdekében a Skonto Platform csapata felmérést készített az iparági szereplők között, hogy megtalálja a magyar szállítmányozó piac legjobb cégeit.

A kutatásunk során a magyar logisztikai alvállalkozóknak lehetősége volt kifejteni, hogy mely cégeknek dolgoznak szívesen és miért, illetve milyen módon dolgoznak együtt a cégek partnereikkel. A felmérés során válaszadóink a Skonto Platform szakértői csapata által összeválogatott, 63 legnagyobb, magyarországi bejegyzésű, közúti áruszállítás főtevékenységű vállalatát tartalmazó listából választhatták ki, hogy kikkel dolgoztak legszívesebben 2023-ban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy melyek a legfontosabb faktorok a partnerekkel való közös munkában, mik segítik elő a hatékony együttműködést és mik akadályozzák azt. Így a partner elégedettséget figyelembe véve választottuk ki 2023 legjobb magyar logisztikai vállalatait.

Kérdőívünket 2 milliárd Ft árbevétel alatti, illetve ismeretlen árbevételű, jellemzően egyéni vállalkozó, közúti áruszállítással foglalkozó vállalkozásnak küldtük ki.

Mi a legfontosabb az alvállalkozók számára egy megrendelő partnerben?

“Korrekt együttműködés, gyors döntések, fizetési határidők betartása.”

Kutatásunk folyamán a kitöltőink megosztották velünk tapasztalataikat és a számukra fontos faktorokat a megrendelőikkel való közös munkában.Melyek a legfontosabb értékek egy partnerben?

Mi a legfontosabb a fuvarozó alvállalkozóknak?

Mik a legfontosabb értékek a fuvarozó alvállalkozóknak?

A válaszadók szerint a jó viszony kulcsa egyértelműen a pontos fizetés. A második legfontosabb a korrekt fuvardíj, harmadik pedig a megbízhatóság és a konstruktív hozzáállás - utóbbi egybecseng skontó szolgáltatóként szerzett tapasztalatainkkal is. E szempontok mellett a válaszadók – bár kisebb mértékben – még a rugalmasságot, a kiszámíthatóságot és a gyors döntéshozatalt hangsúlyozták a fontos értékek között. ‍

Kivel a legjobb együtt dolgozni? - A legkedveltebb logisztikai vállalatok 2023-ban

2023 legjobb magyar logisztikai vállalatai

A nyertes Pannon Express Kft. nem csak a pozitív értékelések száma miatt lett első helyezett, hanem amiatt is, hogy a velük dolgozó kitöltők egyike sem elégedetlen a velük való együttműködéssel. Ugyanez mondható el az ezüstérmes Ferro-Sped 2000 Kft.-ről is, de róluk összességében a Pannon Express-nél kevesebben nyilatkoztak pozitívan. A dobogó harmadik fokán az Eurosped Zrt. és a Transdanubia Logisztikai Kft. osztoznak – a velük elégedett partnerek között egyébként nagy átfedés fedezhető fel. A legjobb 5 közé rajtuk kívül a J.S. Logistics Kft. jutott be. Bár az értékelések száma alapján az 5. helyen a cég 5. helyen végzett, több kitöltőnél is a top 3 partner közé került.

Leggyakoribb együttműködési problémák

Logisztikai alvállalkozók leggyakoribb problémái

A kitöltők szerint a rossz partnerkapcsolatokért elsősorban a határidőn túli megrendelői kifizetés a felelős - ami összhangban van a pozitív tulajdonságokról szóló kérdés eredményeivel is. A második helyen a rossz kommunikáció és az alacsony fuvardíjak osztoznak.

Fő nehézségek: pontatlan számlafizetés, nehéz kapcsolattartás és alacsony fuvardíjak

Egyes logisztikai vállalatok gyakran fizetnek későn alvállalkozóiknak, ami nem csak megnehezíti a beszállítói lánc működését, hanem egyértelműen rossz fényben tünteti fel a cégeket. A fizetési határidők betartása ezért branding kérdés is. A lassú kifizetések nem csak rövidtávon nehezítik meg a felek munkáját. Az Opten adatai alapján a logisztikai szektor különösen érintett a tavaly felszámolás alá került cégek száma miatt.

A válaszadók kb. 35%-a saját bevallása szerint megfelelő likviditással rendelkezik. Akik nem, ők szükség esetén banki hitelből és a saját pénzükből finanszírozzák cégüket, illetve sokan alkalmaznak skontót. A kérdőívek kvantitatív vizsgálata alapján összefüggés rajzolódik ki a cégméret és a likviditás-menedzsment között: kisebb cégeknél gyakrabban fordul elő, hogy a tulajdonos szükség esetén a saját vagyonából biztosítja cége likviditását. Az nem egyértelmű, hogy van-e, illetve milyen irányú a kettő közötti ok-okozati összefüggés, azaz milyen mértékben járul hozzá egy fuvarozó cég stabilitásához, ha tudatosabban közelíti meg cégének likviditás-menedzsmentjét.

Kapcsolattartás és digitalizáció

A nehézkes kapcsolattartás is könnyen okozhat problémákat az együttműködések során. A leggyakrabban használt kapcsolattartási csatornák  az email (100%) és a telefon (94%). Ezek mellett a kitöltők kb. egyharmada személyes találkozókon egyeztet a megrendelőivel. A digitalizáció az emaileken túl is egyre hangsúlyosabban megjelenik a kapcsolattartásban: a válaszadók egyharmada online portálok használatával is tartja a kapcsolatot vevőivel.

A munkavégzéshez szükséges dokumentumok (számlák és a CMR-ek) elküldése vegyesebb képet mutat. A postai és az emailes küldés dominálja a piacot, de mindegyik fuvarozó több módon is kommunikál – tehát nincsen egységes csatorna. Kisebb mértékben ezen a területen is megjelent az online portálok használata, így az ezek bevezetésével járó hatékonyságnövelés versenyelőnyt jelenthet a logisztikai szereplők számára.

Összefoglaló

Kutatásunk során arra voltunk kíváncsiak, hogy mely logisztikai cégekkel dolgoznak szívesen együtt a magyar közúti áruszállítók és milyen faktorok segítik elő a gördülékeny közös munkát. A legfontosabb értékeknek a pontos fizetést, a korrekt fuvardíjat és a megbízhatóságot emelték ki kitöltőink. Ezek alapján, Magyarországon 2023-ban a Pannon Express Kft., a FERRO-SPED 2000 Kft., az Eurosped Zrt., a Transdanubia Logisztikai Kft. és a J. S. Logistics Kft. emelkedtek ki a közúti áruszállítók közül.

A felmérés alapján minél nagyobb egy cég, annál kevésbé jellemző, hogy tulajdonosi finanszírozással (pl. tulajdonosi kölcsönnel) kelljen megoldania a cég finanszírozási igényeit. Szintén kirajzolódik, hogy a hagyományos kommunikációs eszközök mellett egyre hangsúlyosabb a digitalizáció, ami az emaileken túl már online partner portálokat is jelent.

Köszönjük minden kitöltőnknek a válaszát!

Iratkozzon fel Blogunkra