MAPEI: interjú Nagy Lenkével
2023
.
11
.
05
.
Csák János, CFA, FRM
Interjú a MAPEI Kft. gazdasági igazgatójával, Nagy Lenkével. Fókuszban az építőipari trendek és skontózási szokások.

Az a cég, amelyik nem növekszik, egy idő után lemarad - mondja Nagy Lenke, a nemzetközi építőanyag gyártó és kereskedő vállalat, a MAPEI magyarországi leányvállalatának gazdasági igazgatója. Bár a beszélgetésünk skontózási szokásokkal kapcsolatban indult, általános építőipari kilátások és a generációváltás kérdései is szóba kerültek interjúnk során.

A MAPEI Kft. tekintélyes, nemzetközi cég leányvállalata, amely mind kereskedelmi tevékenységgel, mind termelőkapacitással rendelkezik Magyarországon. Nagy Lenke 2006 óta dolgozik a cégnél és több fórumon is meg szokta osztani véleményét és tapasztalatait vállalati pénzügyek és kockázatkezelés témában.

Építőipari trendek Magyarországon

Az utóbbi pár évet áttekintve meglepő lehet, hogy a Covid nem fogta vissza a vállalat teljesítményét, sőt, 2021-ben rekordévet zártak. Még a megnőtt kereslet okozta logisztikai kihívások (pl. karanténok) sem tudták visszafogni a cég teljesítményét. Az elmúlt két évre, a piaci viszonyokhoz képest nem lehet panaszunk - mondta Nagy Lenke - a 2024-es évvel kapcsolatban viszont sok a kérdőjel. 2023-ban az állami beruházások visszafogásával, valamint az ingatlanpiacon meglévő támogatási konstrukciók átalakításával visszaesett az ágazat teljesítménye.

A jövő évi várakozásokban bizonytalanságot okoz, hogy mi lesz a sorsa az EU-s pénzeknek és az azok hiányában leállított kormányzati beruházásoknak, és milyen lakhatási támogatások tudják hajtani az építőipart. Bár nem egységes a téma megítélése, a nagy, ipari beruházások, mint amilyenek az akkumulátor gyárak, gépjármű ipari beruházások, élénkítik az építőipart. Ennek jele lehet az is, hogy a helyi vállalkozások mellett romániai tulajdonosi hátterű kivitelező cégek is megjelennek kelet-magyarországi projekteken.

Partnerkapcsolatok: kulcs a minőség és az együttműködés

A MAPEI-nek Magyarországon közel 600 vevője van, kisebb családi cégektől a sokmilliárdos vállalkozásokig. Ezeken belül generálkivitelezőkkel, építőipari társulásokkal és kiskereskedőkkel egyaránt dolgoznak.

A MAPEI versengő piacon működik, ezért fontos, hogy meg tudja magát különböztetni. Ennek egyik módja, hogy - tőkeerős cégként - rugalmas fizetési feltételeket kínálnak. Ez a rugalmasság nem csak versenyelőnyt jelent, de olykor életmentő is lehet.

A 2008-2009-es időszakban sok bedőlést láttunk, abban az időszakban is több partnerünket halasztott fizetési lehetőséggel, esetenként hosszabb fizetési időszakú törlesztéssel támogattuk.

A másik fontos megkülönböztető szempont a minőség és megbízhatóság. Ez a beszállítók kiválasztásában is megjelenik. A MAPEI beszerzéseinek jelentős részét cégcsoporton belül intézi, a fennmaradó rész, a “külsős” beszerzések esetén viszont a legfontosabb a jó minőség és a megbízható rendelkezésre állás.

Generációváltás: nem szabad megállni

Sok vállalkozással gyakorlatilag alapításuk óta, közel harminc éve együtt dolgoznak, így rálátása van arra, hogy hogyan alakul ezeknek a vállalkozásoknak a generációváltása.

Nagyon fontos, hogy megmaradjon a növekedni akarás:

Az a tapasztalatom, hogy amelyik cég megelégszik a státuszával, egy idő után visszaszorul

- emeli ki. A méret mellett a tudatosság, kereskedelmi és pénzügyi tervezés, szervezet fejlesztés szintén fontos szempont. Bár sok példa van erősen központosított döntéshozásra, egy bizonyos méret felett ez már nem hatékony.

Skontó: a tudatosabbak döntése

A skontót sokan inkább kereskedelmi kedvezménynek tekintik, nem pénzügyi bevételnek. A MAPEI gazdasági igazgatójának tapasztalata szerint csak a pénzügyileg tudatosabb vállalkozások kezelik a diszkontot kamatjellegű tranzakcióként. A pénzügyi tudatosság összefügg a mérettel, de nem kizárólagosan. Skontó például inkább kereskedőkre jellemző, mint generálkivitelezőkre.

A skontó az építőiparban gyakran együtt mozog a vállalkozás lehetőségeivel is. Rosszabb piaci körülmények között csak a legnagyobbak és legtőkeerősebbek használják, jobb időszakokban viszont kisebb vállalkozások is igyekeznek kihasználni a skontó nyújtotta megtakarítási lehetőségeket.

Összefoglaló

Az építőipar az elmúlt pár évben tapasztalt fellendülés után bizonytalan időszakát éli. Bár a kilátások vegyesek, a növekedés cél kell maradjon. De nem elég a méret: tudatos menedzsment és tervezett pénzügyek nélkül sok esetben hatékonytalansággal kell majd megküzdenie a cégeknek.

A jelenlegi környezetben érdemes visszaemlékezni a 2008-2009-es tapasztalatokra is: az együttműködések erősítik az építőipart, legyen szó halasztott fizetésekről, akár skontóról.

Csák János, CFA, FRM
Alapító, CEO
János Londonban és Budapesten szerzett tapasztalatokat pénzügyi és kockázatelemzési területen. Londonban a Prudential plc biztosítócég tervezési és stratégiai kockázatelemzője, Budapesten BlackRock kvantitatív részvényalap termékstratégaként dolgozott és tagja volt az iroda innovációs bizottságának. A Péntech Digitális Faktoring korábbi társalapítója és gazdasági és kockázati igazgatója volt.
Legfrissebb bejegyzések
Iratkozzon fel Blogunkra